manieren waarop ik onwijs veel geld bespaarAls je een goed leven kunt hebben met minder geld word je vrijer en minder afhankelijk van je inkomen. Dit zijn 11 dingen die ik doe om geld te besparen.

Zuinig leven heeft veel voordelen

Precies. Een simpeler leven brengt niet alleen rust en vrije tijd. Het brengt in potentie ook financiële vrijheid met zich mee. Door slim met mijn geld om te gaan houd ik ieder jaar een heleboel geld over. Geld dat ik kan gebruiken op manieren die mijn leven echt leuker maken. Ben je benieuwd op welke manieren ik geld bespaar? Hier vind je de 11 dingen die ik doe.

1. Ik heb mijn inkomen losgekoppeld van mijn uitgaven

Dit idee is ontzettend krachtig. Het betekent dat mijn uitgaven niet automatisch toenemen wanneer mijn inkomen toeneemt.

Dit idee – het loskoppelen van je inkomen en uitgaven – is fundamenteel als je geld wilt besparen. Het houdt in dat je altijd beneden je ‘stand’ leeft. Dat je minder uitgeeft dan je verdient. Wat ik heb gedaan is heel eenvoudig en logisch. Ik dacht na over hoe een simpel en goed leven er voor mij uit zou zien. En vervolgens zocht ik uit wat dit me zou kosten. Ik zou bijvoorbeeld inmiddels in een groter huis kunnen wonen. Maar dat wil ik niet. Want daarmee gaan alle uitgaven omhoog (hypotheek, belasting, verzekering, onderhoud, stoken, energie, inrichting, verbouwen etc.) en verdwijnt mijn voordeel.

2. Ik heb een heleboel dure dingen geschrapt

Je weet vast hoe ik een aantal jaar geleden mijn televisie abonnement de deur uit bonjourde. Het was destijds controversieel – nu is het heel normaal. Deze beslissing heeft me de afgelopen 5 jaar bijna €2.000 bespaard en tegelijkertijd mijn levenskwaliteit verhoogd.

Ik heb ook vier jaar gedaan met mijn iPhone 5S. Ik stopte er na 2 jaar een sim-only abonnement in van €11 p/m en bespaarde vanaf dat moment bijna €30 per maand (€720).

Ik heb nauwelijks abonnementen, loterijen of andere onnodige vaste lasten. Ik schrapte veel overbodige kosten uit mijn leven zodat er meer overbleef voor dingen die ik belangrijker vind.

3. Ik heb een spaarbuffer opgebouwd

Doordat ik al jaren beneden mijn stand leef was het mogelijk om te sparen. En doordat ik heb gespaard kan ik geld besparen. Bijvoorbeeld omdat ik bepaalde verzekeringen niet nodig heb. Het is niet nodig om een peperdure smartphone verzekering te nemen, want ik weet dat ik een nieuwe telefoon kan kopen mocht het nodig zijn.

Maar er is ook een psychologisch effect dat me veel geld helpt besparen. Als ik toffe producten zie dan weet ik dat ik het kan kopen als ik wil. En dat besef haalt een stuk van de magie weg. Waar ik vroeger heel erg kon verlangen naar gadgets die ik (nog) niet kon betalen, weet ik dat ik ze nu kan kopen wanneer ik wil. En dat besef neemt een groot deel van het verlangen weg.

4. Ik kies elk jaar de beste zorgverzekering

De zorgverzekering is een enorme maandelijkse kostenpost. En door hier heel bewust mee om te gaan bespaar ik een heleboel geld.

Vroeger bleef ik jarenlang lid bij dezelfde zorgverzekeraar. Maar tegenwoordig shop ik regelmatig rond. Zo betaalde ik een jaar iets meer en haalde ik meteen alle vaccinaties voor India. Waarna ik het jaar daarna weer terug ging naar goedkoper basispakket.

Ook hier helpt het me om een spaarbuffer te hebben, omdat ik een hoger eigen risico kan instellen zodat de maandpremie lager wordt. Dit is natuurlijk persoonlijk, omdat ik zelf weinig gebruik maak van de zorg.

 

5. Ik loop 1-2 keer per jaar door deze checklist

Ik ben gek op checklists. En ik heb deze bespaar checklist voor mezelf gemaakt waar ik jaarlijks doorheen loop, meestal aan het einde van het jaar omdat ik dan ook meteen een nieuwe zorgverzekering selecteer.

Ik vergelijk de vaste lasten waar ik niet onderuit kan, en check of ik nog de beste aanbieding voor mijn situatie heb.

Soms zijn de prijzen verhoogd, en blijf ik zitten waar ik zit. En soms zijn de prijzen verlaagd of is er een beter aanbod. En dan stap ik even over. Dit kost een paar minuten, en scheelt me soms een tientje per maand!

6. Ik kies voor minder maar betere producten

De afgelopen jaren ben ik flink bezig geweest met ontspullen. Ik heb echt niet meer zoveel spullen. Maar wanneer spullen aan vervanging toe zijn, of wanneer ik iets nieuws koop, hecht ik nu veel meer waarde aan kwaliteit.

Hierdoor kan ik mezelf omringen met spullen die lang meegaan, een hoog gebruiksplezier hebben en goedkoper in het onderhoud zijn. Dat verbetert niet alleen mijn levenskwaliteit – het helpt me ook geld besparen.

Zo hebben Billy en ik onlangs voor het eerst in ons leven een duurder matras gekocht, een uitgave waar ik welke ochtend dankbaar voor ben!

7. Ik neem de moeite om oude spullen te verkopen

Ik ken veel mensen die hun oude smartphones, tablets, camera’s en laptops ergens in een kast bewaren of andere waardevolle spullen laten verstoffen op zolder. Ik ben niet zo’n persoon. Ik houd niet van overbodige spullen. Als ik waardevolle spullen heb die anderen nog plezier kunnen brengen, probeer ik het altijd even te verkopen via Marktplaats. Ik verkoop ook mijn oude boeken via Bol.com. Zo blijft mijn huis lekker opgeruimd, worden de spullen gebruikt en haal ik een deel van de waarde terug uit het product.

8. Ik investeer in slimme geldbesparingen

Al jaren geleden legde ik zes zonnepanelen op mijn dak. Samen met een investering in zuinige apparatuur en LED verlichting heb ik die uitgave inmiddels al dubbel en dwars terugverdiend.

Dit geldt ook voor de investering in een nieuwe, zuinige CV ketel, dubbele beglazing en anti-tocht maatregelen. Dit zijn maatregelen die één keer moeite kosten, waarna ze eindeloos geld besparen zonder moeite.

Ik gebruikte mijn besparingen op andere gebieden als een hefboom om in de toekomst nóg meer te besparen. Want zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar op de lange termijn is het goedkoper om ze wél te hebben.

9. Ik vermijd impulsaankopen

Ik koop bijna nooit dure dingen zonder er eerst goed over na te denken. Ik neem mijn tijd om me in te lezen, te vergelijken en de verschillende opties af te wegen.  Ik heb bijvoorbeeld ook de regel aangenomen dat ik alle kleding eerst pas voordat ik het koop. En dat ik er echt blij van moet worden en het me echt goed moet staan en de potentie heeft om een ‘favoriet’ kledingstuk te worden. Vroeger kocht ik meer kleding en droeg ik er maar een fractie van. Nu koop ik weinig kleding, en draag ik alles wat ik koop met veel plezier. Om deze reden doe ik vrijwel nooit impuls aankopen. De meeste aankopen zijn weloverwogen, waardoor ze me helpen om mijn leven beter te maken.

10. Ik loste de hypotheek versneld af

Omdat zowel Billy als ik al jaren beneden onze stand leven is het gelukt om onze hypotheek versneld af te lossen. Veel sneller dan ik voor mogelijk had gehouden eerlijk gezegd. Aan de ene kant natuurlijk omdat ons inkomen omhoog ging. Maar voornamelijk omdat we ervoor kozen onze levensstijl sober genoeg te houden om extra aflossingen te kunnen doen elk jaar.

Jarenlang hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk af te lossen, en begin 2017 is het gelukt de laatste aflossing te doen. Dit was een belangrijke mijlpaal omdat dit onze grootste kostenbesparing tot nu toe is. Ja, het kostte wat – maar onze woonlasten zijn nu een heel stuk lager. En dat geeft ruimte om opnieuw geld apart te zetten om verder te bouwen.

Daarbij moet ik zeggen dat onze rente een stuk hoger was dan de huidige hypotheekrente, plus een risico opslag omdat ik voor mezelf werk. Dus voor ons was het een flinke besparing, maar het voordeel verschilt natuurlijk per persoon.

11. Ik werkte aan mijn tevredenheid

Het is misschien een beetje raar als ik het zo zeg, maar ik denk dat het waar is: mediteren helpt me geld besparen. Hoe dat werkt? Simpel: mediteren doet me inzien dat er maar weinig dingen in het leven belangrijk zijn. En deze dingen zijn dat zeker niet: